Onze klanten beoordelen ons met een

9,4

background

De voor- en nadelen van verkopen met een vanaf-prijs

11 november 2019

Het verkopen van uw huis is een spannende periode. U wilt waarschijnlijk dat uw huis snel verkocht wordt omdat u zelf ook wil verhuizen. Misschien heeft u zelfs al een woning gekocht! Echter is uw huis snel verkopen niet het belangrijkste; u wilt er natuurlijk ook een goede prijs voor krijgen. Tegenwoordig gebeurt het daarom steeds vaker dat huizen met een vanaf-prijs verkocht worden. Maar zorgt dat ook echt voor een hogere verkoopprijs dan met een vraagprijs? Wat zijn de voor- en nadelen? Dat leest u in dit artikel.

Hoe werkt een vanaf-prijs precies?

De vanaf-prijs is eigenlijk in opkomst sinds de krapte op de woningmarkt. Wanneer er minder huizen te koop staan dan dat er mensen zijn die willen kopen, kunt u natuurlijk meer aan uw huis verdienen. Echter kan een hoge vraagprijs nogal afschrikken. Daarom is de vanaf-prijs in het leven geroepen. Er wordt een prijs vastgesteld wat in principe het minimale bedrag is wat u voor de woning wil hebben. Zo worden de potentiële kopers naar de bezichtiging gelokt. U hoopt natuurlijk dat er meerdere mensen komen kijken en dat er ook meerdere mensen een bod doen. Het spreekt voor zich dat het de bedoeling is om hoger te bieden dan de prijs die gesteld staat. Bieders weten van elkaar niet wat ze bieden, waardoor mensen gaan “gokken” om de hoogste prijs te bieden. U bent echter niet verplicht om het hoogste bod te accepteren!

De voordelen van het verkopen van uw huis met een vanaf-prijs

Er zitten dus heel wat voordelen aan het verkopen van uw huis met een vanaf-prijs, zoals:

  • Woningen die te koop worden gezet met een vanaf-prijs worden over het algemeen sneller verkocht
  • Een van de meest voor de hand liggende voordelen: de woning wordt vaak uiteindelijk voor een hogere prijs verkocht dan met een vraagprijs. Door het biedsysteem worden geïnteresseerden namelijk verleid om anderen voor te blijven door een hoger bod uit te brengen
  • Als verkoper zitten er geen risico’s aan, doordat u zelf bepaalt met welk bod u akkoord gaat. Dit hoeft ook niet het hoogste bod te zijn.
  • Doordat de vanaf-prijs die ingesteld wordt vaak lager is dan wanneer er een vraagprijs gesteld wordt, valt de woning op Funda binnen een breder zoekprofiel en wordt uw woning dus bij meer mensen onder de aandacht gebracht

De nadelen van een vanaf-prijs

Het verkopen van een huis is echter niet alleen maar rozengeur en maneschijn, want natuurlijk bij het verkopen met een vanaf-prijs ook het geval is. Er kunnen namelijk ook wat nadelen zitten aan deze vorm van verkoop:

  • Hoewel uw woning op Funda wel bij meer mensen onder de aandacht gebracht wordt, komt het dus ook terecht bij mensen die uw lagere vanaf-prijs als maximum hebben ingesteld. Deze mensen kunnen dus ook niet meer bieden dan de vanaf-prijs.
  • Het zou kunnen dat men er vanuit gaat dat de prijs die u stelt ook de prijs is waar u tevreden mee bent. Echter weet de ervaren huizenjager wel dat het de bedoeling is om hoger te bieden bij een vanaf-prijs.
  • Het risico van het verkopen met een vanaf-prijs is dat de koop, na het overeenkomen van de verkoopprijs, toch misloopt. De koper kan namelijk maar 100% van de waarde van de woning als hypotheek krijgen. Wanneer de koper bijvoorbeeld 20.000 euro meer geboden heeft dan waarop de woning uiteindelijk getaxeerd wordt, moet de koper dit bedrag uit eigen zak betalen omdat dit niet meegefinancierd kan worden in de hypotheek. Niet elke koper heeft die mogelijkheid en niet elke koper denkt daar van tevoren even goed over na.

Wat is het beste voor uw woning: een vanaf-prijs of een vraagprijs?

Hoewel we een vanaf-prijs steeds vaker zien, betekent het niet dat dat voor uw woning en situatie ook het beste is. Het kan namelijk ook prettig zijn om met een vaste vraagprijs te werken. Er zijn heel veel mensen die het vervelend vinden om te bieden op een huis met een vanaf-prijs en deze woningen dus misschien liever aan zich voorbij laten gaan. Welke strategie het beste is hangt dus echt af van uw woning en situatie. Onze makelaar helpt u hier graag mee! Neem voor advies vrijblijvend contact met ons op door te bellen naar 076 2045005.

De voor- en nadelen van verkopen met een vanaf-prijs

Neem contact met ons op!

Deel via social media

Neem contact op
Hoe kunnen wij je helpen?
13:42