Onze klanten beoordelen ons met een

9,4

Header 7

Veel gestelde vragen

Wij snappen als geen ander dat het kopen en/of verkopen van een huis niet uw dagelijkse bezigheid is en dat u hier vragen over heeft. Om u nog sneller te helpen hebben wij voor u onderstaand de meest gestelde vragen over het (ver)kopen van een woning onder elkaar gezet.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

 

  • Hoe ben ik het snelst op de hoogte van het nieuwste aanbod?

    Wij benaderen altijd als eerste onze woningzoekenden. Via onze gratis zoekopdracht kunt u zich hiervoor aanmelden en uw woonwensen specificeren. Vervolgens ontvangt u e-mails met ons nieuwste aanbod op basis van uw wensen. Deze e-mail sturen wij voordat de woning op onze social media, website en Funda komt.

  • Ik heb een leuke woning op jullie site gezien, kunnen jullie mijn aankoopmakelaar zijn?

    Wegens belangenverstrengeling kunnen wij niet de aankoopmakelaar van onze eigen woningen zijn.
    Wij verwijzen u graag door naar een aankoopmakelaar waar wij goede ervaringen mee hebben.

  • Ik wil een woning kopen, wat moet ik doen?

    Allereerst is het belangrijk om te weten wat u kan lenen. Hiervoor kunt u een afspraak maken bij een erkende hypotheekadviseur. Wij kunnen u hierin zeker adviseren en in contact brengen met erkende adviseurs. Daarna kunt u de woning die u interessant vindt bezichtigen en de dossierstukken doornemen. U kan uw interesse uiten door schriftelijk een bod uit te brengen. Wij gaan er dan mee aan de slag en geven u een terugkoppeling. Als uw bod geaccepteerd is en het voorlopig koopcontract is getekend, gaat uw hypotheekadviseur u verder helpen met het proces.

  • Mag een verkoopmakelaar doorgaan met bezichtigingen terwijl er onderhandeld wordt over een bod?

    Ja, dat mag.
    Een onderhandeling hoeft natuurlijk niet tot een definitieve verkoop te leiden. Daarnaast wil de verkopende partij in veel gevallen graag weten of er nog meer belangstelling is voor de woning.
    Ook is het toegestaan om van meerdere geïnteresseerden tegelijkertijd een bieding te ontvangen.
    De makelaar zal in dit geval de belangstellenden mededelen dat er al een bod op tafel ligt.

  • Moet de verkoper de woning aan mij verkopen wanneer ik de vraagprijs bied?

    Nee, dat moet niet.
    Natuurlijk is de verkoper niet verplicht de woning aan degene te verkopen wie de vraagprijs biedt.
    Er is namelijk wettelijk bepaald dat een vraagprijs gezien mag worden als een uitnodiging tot het doen van een bod. De verkoper heeft hierin altijd de beslissende stem of het bod wel of niet geaccepteerd wordt.

  • Ik ben de eerste die een bod heeft uitgebracht op de woning, gaat de makelaar dan ook met mij als eerste in onderhandeling?

    Dit hoeft niet. De verkoper bepaald namelijk (in overleg met de verkopend makelaar) met wie hij de onderhandeling wil aangaan. Om teleurstelling te voorkomen is het daarom aan te raden altijd even aan de verkopend makelaar te vragen wat de stand van zaken is en welke verkoopprocedure er gehanteerd wordt.

  • Hoe worden het aantal vierkante meters van een woning berekend?

    Als NVM-makelaar zijn wij verplicht volgens de afgesproken meetinstructie die in de makelaardij gehanteerd wordt. Hiervoor meten we precies het aantal vierkante meters van een woning op.
    Er is vastgelegd wat er wel of niet wordt meegerekend als gebruiksoppervlakte van een woning of appartement. Voor het berekenen van een woning of appartement wordt er door de (NVM)makelaar een onderscheidt gemaakt tussen vier verschillende ruimtes: woonruimte (bijv. de woonkamer, keuken en slaapkamers), overige inpandige ruimte (bijv. een aangebouwde garage), gebouw gebonden buitenruimte (bijv. een balkon) en externe bergruimte (bijv. een losstaande garage).

  • Is het hoogste bod altijd de koper?

    Dat hoeft niet. Soms spelen de voorwaarden of oplevering een belangrijkere rol voor de verkoper(s) waardoor de hoogste bieder niet altijd de koper wordt.

  • Wanneer is de verkoop definitief?

    De verkoop is definitief als de bedenktijd en de eventuele ontbindende voorwaarden zijn verlopen.

  • Wat is het verschil tussen een taxatie en waardebepaling?

    Een waardebepaling geeft de actuele marktwaarde van de woning aan, maar kan niet gebruikt worden om een lening af te sluiten. Een taxatie is een officiële waardebepaling waarvan een uitvoerig rapport wordt opgemaakt en wordt o.a. gebruikt om een hypotheek af te sluiten.

  • Wat betekent ‘kosten koper’?

    “Kosten Koper”, meestal afgekort als k.k. achter de vraagprijs, betekent dat de overdrachtskosten voor rekening van de koper komen. Dit zijn de kosten die de overheid koppelt aan de overdracht van een woning. Dat zijn de overdrachtsbelasting (2%), de notariskosten voor het opmaken van de leveringsakte en de kosten voor het inschrijven daarvan in de registers. Daarnaast dient de koper rekening te houden met de (notaris)kosten voor de opmaak en inschrijving van de hypotheekakte. Heeft de verkopende partij een makelaar ingeschakeld om de woning te verkopen, dan komen de kosten hiervan voor zijn rekening.
    De verkopende makelaar is immers belangenbehartiger van de verkoper en niet van de koper.
    De makelaarscourtage voor een aankopende makelaar komt wel voor rekening van de koper.

  • Wat is een energielabel?

    Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Dit label loopt van A (groen) tot en met G (donkerrood). Een A label is het energiezuinigste label die een woning kan hebben. Daarentegen is label G zeer onzuinig.

  • Is een energielabel verplicht?

    Sinds 1 januari 2015 is een energielabel verplicht geworden bij de oplevering van uw woning, wanneer deze is verkocht. Als u geen definitief energielabel kan overhandigen bij de overdracht van uwwoning, dan riskeert u een boete.

  • Heb ik bedenktijd?

    Als u een woning koopt, krijgt u sinds 1 september 2003 drie dagen bedenktijd. Gedurende deze periode kunt u de overeenkomst alsnog ongedaan maken. U krijgt zo de gelegenheid om deskundigen te raadplegen. De bedenktijd begint zodra de koper de (door beide partijen) getekende akte of een kopie daarvan krijgt overhandigd. In de nieuwe wet is de koop pas gesloten als deze schriftelijk is vastgelegd. Zolang geen koopakte is opgemaakt en deze door beide partijen is ondertekend, is er geen rechtsgeldige verkoop.

  • Wanneer begint en eindigt de bedenktijd?

    De bedenktijd begint om 0.00 uur op de dag na de overhandiging van de door beide partijen getekende akte (of kopie) aan de koper. De bedenktijd eindigt tegen middernacht van de laatste dag van de bedenktijd. Het precieze tijdstip waarop de koper het afschrift van de akte ontvangt, is dus niet van belang.

Meer informatie?

Neem contact op
Hoe kunnen wij je helpen?
20:25